Sezame, otvori se!

1

 

Iako je bilo govora da će u ovoj godini početi naplata parking prostora u gradu, godina skoro prođe a do toga ne dođe. Na radost mnogih kojima bi to bio još jedan dodatni trošak u životu, iako su parking zone, još prošle godine iscrtane, sada skoro izbledjele.

Ali neću o tome, onaj ko ima para ne mora da brine kada će i da li će biti naplate parkinga, kupi čovjek garažu i baš ga briga za kišu, sunce, snijeg, lopove. Ljubimac na četiri točka dobije kućicu, siguran u pokrivenom prostoru. Gledam već danima kako uglavnom veliki luksuzni automobili, najčešće skupi džipovi “nestaju” u podrumu jedne  nove, još nedovršene zgrade. Kontam  mora da su dobri sa gazdom, pa ih pušta da se tamo parkiraju dok se stanari ne usele, jer je u gradu veliki problem naći slobodno mjesto za auto, naročito u stambenim blokovima.

I bila sam, ali djelimično u pravu. Sretnem Dula Stefanovića i pitam ga da li to samo povlašteni, “ugledni” i sa njim dobri Zvorničani, imaju privilegiju da svoje automobile tamo sklone. S obzirom da se sličan sličnom raduje i druži, nije me ni začudilo što tamo “odlaze” samo skupi, veliki automobili čiji vlasnici su lokalni funkcioneri, neki ljekari, preduzetnici.

Reče mi Stefanović da su garaže kupili neki od tih naprijed pobrojanih, mada ima i onih koji  ih samo za sada povremeno koriste.Cijena 20.000-tak  KM, mada to nisu klasične garaže već obilježena parking mjesta u podrumu zgrade, njih 40 - tak sa ispisanim brojevima.

Logično mi je bilo da svakom stanu u zgradi pripadne i garažno mjesto,ali mi  Stefanović objašnjava da to nije tako, već da su one na prodaju, pa ko voli nek izvoli.

Imaju ljudi pare, pa što da ne daju, većina njih posjeduje  i nekretnine van Zvornika- kuće, stanove, vikendice, apartmane, može im se, ovakva (s)mutna vremena im idu na ruku. Zbrinuli sebe, pa i  kola. Gledaju jedni druge pa se upoređuju, takmiče i nadmeću, u njjihovo društvo lako se ne ulazi, kao kasta su neka, misle bolji su i uspješniji od drugih pa takav tretman zaslužuju

Očito “životna” škola, laktanje i muvanje kroz život, uz vladajuću stranku je recept za uspjeh koji se mjeri količinom para, nekretnina  i funkcija. To donosi razne privilegije i bolji status, onako mogao bi im ko, ne do Bog, iscrtati, išarati ili štogod na luksuznom džipu nešto i napisati i poručiti.Uostalom, većima ih ima i službena kola  za korištenje, ova privatna im služe više za pokazivanje…

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
435189627Unesite mišem ovo: 3511