Srđan Valjarević: Fric i Dobrila

3

 

Od kultnog srpskog autora Srđana Valjarevića, čiji su romani u samom vrhu moderne srpske književnosti, nedavno je stigla knjiga Fric i Dobrila, sa potpisom beogradske Lagune.

Reč je o zbirci kolumni koje poslednje dve godine izlaze u Nedeljniku, ali se mogu čitati kao zbirka priča.

Priča o prosečnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj porodici zapravo je duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posle raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na novu epohu koja je potom nastupila.

Otac porodice promenio je u Švajcarskoj ime u Fric i tako su ovi Valjarevićevi povratnici, često sa crnim humorom i ironijom, prihvatili nove navike, nove prijatelje i nove okolnosti koje su po dolasku u domovinu zatekli.

U Beogradu će se u jeku pandemije korone družiti sa Kinezom Lijem i njegovom porodicom, jednim malim detetom, profesorom filozofije u penziji, komšinicom frizerkom i mnogim pitoresknim likovima koji ovu prvoklasnu urbanu prozu obogaćuju svojim zgodama i dijalozima.

Dok „ne rade ništa“ u svom stančiću na Konjarniku, njihovi brojni komentari na aktuelne događaje, političke prilike i odnose sa susedima u regionu poprimaju odlike groteske i gorke istine o apsurdima koji ispunjavaju naš svakodnevni život.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
768423951Unesite mišem ovo: 6618