Sreća ili iluzija !?

q

 

Piše: Mirjana Mićić

 

Slučajno sretnem prije neki dan jednog narodnog poslanika ujedno i biznismena. Pozva me da porazgovaramo pa mada nisam obožavalac njegovog lika i dijela, pristanem i pokajem se, jer što kaže ona pjesma “Dva smo svijeta različita”.

Čovjek pun sebe, pun para, slobodnog vremena, lažnih prijatelja, zaljubljen u sebe i ono što je postigao, ubjeđen - zbog svoje pameti i sposobnosti, a ne zato što su mnoge stvari, danas nažalost na prodaju pa i glasovi birača. I nije on jedini, njegov kolega koji ni sam ne zna koliko je stranaka do sada promjenio, od kako je poslao poslanik uobrazio se, sam sebi počeo sa Vi da se obraća. Ne kaže džaba ona izreka : “Daj čovjeku vlast da vidiš kakav je”. Dožive naglu i brzu transformaciju, zaborave ko su, odakle su, kako su stigli dotle gdje su sada, a naročito da je to  sve prolazno, kratkotrajno, danas jesi, sutra već možda nisi tamo gdje si.

Ko se još sjeća mnogih političara, ministara, poslanika, koji su bili pa prošli. Većini od njih bilo je najvažnije dokopati se kakve funkcije jer ona donosi pare, privilegije, službena putovanja, zatim nabaciti kakvu naučnu titulu, jer to daje na težini zvanja i položaja, nabaviti džip koji je statusni simbol, vikendicu, mladu ljubavnicu, markiranu garderobu, itd i tome slično.

A u suštini nesređeni, nesretni, isfrustrirani, nikad zadovoljni, Jer nije sve u parama, ne mogu one baš sve kupiti i omogućiti, mir i čistu savjest ponajmanje. I mada misle da im mnogi zavide na lagodnom životu, možda i nije tako. Uvijek ću više cijeniti one koji sa 500- 600 km žive mjesec dana, nego ove kojima deset puta više para mjesečno padne sa neba, bez puno muke i zasluge.

I šta je sreća, možda samo iluzija kako piše na jednom grafitu na starom mostu na šetalištu. Ali sigurno je da pare i funkcije je ne garantuju, viđala sam više sretnih i veselih ljudi zadovoljnih svojim životom, nego onih koji su vječito na telefonu, u kolima, u žurbi, bitni i važni ne zbog svojih kvalteta već pozicije na kojoj su.Jedna izreka kaže : Nije bogat onaj ko puno ima, već onaj kome malo treba”, nekad je bolje jesti sam hljeba i paštete, nego sa drugima pečenje svaki dan, ko shvati razumjeće i obrnuto...

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
174896352Unesite mišem ovo: 2164