Tanja Mravak-“Naša žena “

33

 

Fenomenalnim dijalozima sa skrivenim humorom u usputnim opaskama i čitavim intimnim dramama u prećutanom, Tanja Mravak u svojoj zbirci priča Naša žena, koja se nedavno pojavila u izdanju IKBooka, opisuje svima dobro poznate situacije ženske svakodnevice i smešta čitaoca za sto svojih junakinja i junaka, u njihove spavaće sobe i kancelarije, pružajući im osećaj da se nalaze upravo tamo gde se priča odvija.

Žene u pričama Tanje Mravak su generacijski, po obrazovanju, bračnom stanju i uverenjima veoma različite. One su majke, ćerke, tetke, komšinice, žene bez partnera, ljubavnice, obične, naše žene, koje ponekad nisu ni svesne nametnutih rodnih uloga, a nekad na njih pristaju ili ih čak nameću drugima. Ovo, međutim, nije knjiga samo ili prvenstveno o ženama.

Mravak priča o rodbinskim odnosima, o ljubavima, o muškarcima i ženama čije su uloge određene patrijarhalnim obrascima. Minimalistički i nenametljivo, dijalozima za koje dobar scenarista ubija, autorka piše o životu običnih ljudi u običnim situacijama koje otkrivaju često prećutanu ili skrivanu intimnu dramu. Ovo su priče o ženskoj svakodnevici, o ženama koje nisu heroine u borbi protiv patrijarhata, o sitnim potresima u njihovim životima koji su dovoljno snažni da ih preusmere.

Tanja Mravak, pripovedačica, kolumnistkinja i spisateljica, rođena je u Sinju 1974. Kratkim pričama osvojila je nagradeEkran priče iProzak, a neke od njih su joj dva puta uvrštene u izbor najboljih hrvatskih priča.

Prvom zbirkom Moramo razgovarati (2010) osvojila je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno delo, nagradu Slavić za autorski prvenac Društva hrvatskih književnika i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu. Svojom drugom zbirkom Naša žena (2017) potvrdila se kao vrsna spisateljica kratke forme.

Zabavno štivo koje će vas nasmijati, poistovjetiti sa nekim situacijama iz vašeg života i okoline, možete je naći u Narodnoj biblioteci Zvornik, preporučujemo za čitanje.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
721548639Unesite mišem ovo: 1813