Telo za cipelice

10

 

Istinitu priču o potresnoj sudbini jedanaestogodišnje devojčice, slične onima o kojima čitamo u novinama, ali ih nikad ne uhvatimo za ruku, koje branimo na društvenim mrežama, ali i brzo zaboravljamo, koje svojim ćutanjem množimo u beskrajan niz zločina i svetske patnje, nedavno je objavila IK Štrik u prevodu Daniele Popov.

Reč je o romanu Lizuška, 11 godina Dojne Rušti.

Zabačeno selo u Rumuniji, na samom pragu 21. veka, i u njemu jedanaestogodišnja Lizuška, devojčica koja odrasta u siromaštvu, uz nasilnog oca i majku slomljenih nada. Bežeći od očeve pesnice, Lizuška pronalazi još troje dece prepuštene samima sebi. Bez ikoga da joj objasni, bez ljubavi i među ljudima vođenim niskim nagonima, Lizuška počinje da daje svoje telo za cipelice.

Dojna Rušti (1957) rumunska je književnica, scenaristkinja i režiserka. Smatra se jednom od najistaknutijih glasova savremene rumunske književnosti. Dobitnica je brojnih književnih nagrada kao što su nagrada za prozu Udruženja pisaca Rumunije, nagrada Udruženja pisaca Bukurešta, časopisa Atenau – Romania Literara, nagrada književnog časopisa Convorbiri – Ad visum i Zlatne medalje za poseban doprinos književnosti.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
718965423Unesite mišem ovo: 8165