Tijana Mihić Aćimović: Pčelarstvo kao porodični posao

fhf

 

Tijanu Aćimović, tada Mihić upoznali smo prije nekoliko godina u Drinjači kao kćerku poznatog  proizvođača meda Branka Mihića. U međuvremenu se udala, preselila u Roćević, rodila sina i kćerkicu i postala diplomirani sanitetsko ekološko inženjer.

Takođe ona je i apiterapeut (lječenje pčelinjim proizvodima), sanitarni ocjenjivač meda, predavač na jednoj školi u Tuzli, profesionalni pčelar i proizvođač matica i matične mlječi.

Na pitanje kako i kad sve to stigne kaže da ništa nije teško kad volite posao koji volite i vrijeme dobro isplanirate.

-Suprug Đorđe koji se takođe bavi pčelarstvom i ja  posvetili smo se maksimalno našem poslu. Imamo svoj pčelinjak sa 120 košnica i 600 oplodnjaka. To su mini košnice u kojima  proizvodimo matice. Tržište nam je uglavnom BiH, a najviše se pored meda traži pčelinji mlječ, propolis  i koktel za imunitet djece i odraslih.

k;k

Ova mlada, vrijedna I kreativna 28-godišnja žena, bavi se i proizvodnjom kozmetike na bazi meda, voska i propolisa. Aćimovići imaju registrovanu prozvodnju meda, a pomaže im, kažu,  dosta ministarstvo poljoprivrede RS. Ove godine meda nešto i nije bilo, jedna od lošijih godina, ali ih je “izvadila”proizvodnja matičnog  mlječa i matica.

Zanimljivo je da se cijela porodica Mihić bavi pčelarstvom. Osim roditelja i Tijanina  dva starija brata , oba poljoprivredni inženjeri su se posvetili ovom poslu, a pomažu im supruge. Svi imaju posebne pčelinjake, ali su velika podrška jedni drugima.

fhf

 

Aćimovići I  Mihići često izlažu svoje “medne” prozvode na raznim sajmovima i naravno osvajaju nagrade i  priznanja za njihov kvalitet .

-Nastojimo da dobro radimo, ali i da pomažemo mladim ljudima koji bi ovim da se bave, da im prenesemo  naše znanje i iskustvo, da idemo na sajmove, predavanja, da budemo najbolji u ovome što radimo, priča Tijana koja najveći dio svog vremena provodi u pčelinjaku.

Lijepa priča o mladom,  vrijednom  i preduzimljivom bračnom paru koji je ostao na selu  pokazujući svojim primjerom da se od pčelarstva i svog rada može dobro  živjeti.

 

(Nije dozvoljeno preuzimanje sadržaja u cijelosti ili u dijelovima bez dozvole. Postovi na Portalu zaštićeni su autorskim pravima)

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
825931674Unesite mišem ovo: 7655