U slici i riječi - vrijeme pletenja kapi i šalova

jhk

 

Neke naše sugrađanke, i one starije, ali i mlađe, bave se izradom ručnih radova, najčešće pletenjem što je posebno sad aktuelno zbog dolaska hladnijih dana.

U prodavnici vunice, konaca  i ostalih sitnica neophodnih za pletenje i ostale ručne radove, više kupaca, mada ima i onih koji su redovni tokom cijele godine.

Gospođa Hatiđa iz zgrade “Z-16” razgleda i kupuje vunicu kako bi isplela kapu i šal. Kaže da voli da plete, da to radi od djetinjstva, i da zna da veze, hekla, te da joj to ispunjava vrijeme.

  • Ne radim za prodaju, već za svoje unuke i ponekad za nekoga od familije, ili prijatelje. Znam da radim sve ručne radove, a pored pletenja volim i da kuvam, to me odmara, priča ona.

jg

Slavica koja radi u ovoj prodavnici kaže da ima dosta redovnih mušterija, nekada bude i tužnih situacija kada neke nemaju novca da kupe sve što bi htjele, pa uzmu tek ono neophodno, a  mnogima je pletenje jedini izvor primanja.

 Zanimljivo je da sestarije sugrađanke “drže” tradicionalnog načina pletenja, a mlađe vole da ekperimentišu sa novim vrstama vunice, poput onih koje se pletu prstima ili koje su meke poput traka od somota. A zanimljive su i figurice meda, veće ili manje, koje se ukrašavaju cvjetićima raznih boja i uglavnom se prave i poklanjanjaju za svadbe.

gj

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
635749812Unesite mišem ovo: 7686