U slici i riječi - vrijeme za kiseli kupus

122

 

Kako u gradu više nema kvantaške pijace (premještena u Karakaj) prodavci povrća i voća na veliko se snalaze kako znaju i umiju. U “B” blokovima dva kamiona puna vreća kupusa i krompira. Kako nam je rekao Dragomir Mitrović iz sela Banjica (u blizini manastira Tavna), kupus i krompir su njegovi, sa njegove zemlje.

– Ovdje smo već desetak dana, i ostaćemo još toliko jer prodaja dobro ide. Kupuju, nose i odvoze, kolima, ljudi i po pet i više vreća. Vreća kupusa je tri i po marke, krompira pet. Svako veče idemo kući i ujutro ponovo dolazimo, platili smo prostor za prodaju, priča Mitrović koji je mislio i na reklamu. Na ogradu pored magistralnog puta stavio je glavicu kupusa i nekoliko vreća pored da se vidi, skrene i pazari.

133

Onima koji nisu vični kiseljenju kupusa i nemaju iskustvo, Mitrović je sprema dati i savjet.

– Na sto kilograma kupusa “idu” tri kilograma soli, i najvažnije ga redovno pretakati da bi s e dobro ukiselio, i da raso bude dobar”.

Na naše pitanje ko kiseli sto kila kupusa, i ima li takvih, a da nisu ugostitelji, odgovara da ih ima jer zima zna biti duga, a kiseli kupus je zdrav. Osim za sarmu, podvarak može se jesti kao salata, kuvati, praviti specijalitet sa paprikama i još iskoristiti na puno načina, a kada u kući ima krompira i kupusa ne treba s e gladi bojati, kaže on.

124

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
325741968Unesite mišem ovo: 7664