UGROŽEN OPSTANAK „ALUMINE“

30

 

Kompanija „Alumina“ obavještava javnost i zaposlene da se ponovo suočava sa problemom potpune ugroženosti poslovanja, kao i samog opstanka fabrike.

Naime, Okružni sud u Bijeljini je potvrdio odluku zvorničkog suda kojom je u aprilu 2017. godine blokiran račun „Alumine“, tako da nakon posljednje odluke, sporni dug fabrike sa kamatama prema fočanskom Pavgordu iznosi 245.261.082 KM!

Javnost vrlo dobro zna da „Alumina“ nije imala bilo koje koristi od ovog novčanog iznosa, niti je ikad primila bilo koji novčani iznos po osnovu spornog duga. No, bez obzira na to, kao i niz drugih argumenata, lokalni sudovi, su donijeli nezakonito i neutemeljeno rješenje o izvršenju, koje može proizvesti trajnu nesolventnost fabrike.

Na posljednjem sastanku Pravnog tima sa nadležnim iz „Alumine“, analizirana je ova situacija, te kako su se stekli razlozi za otvaranje stečaja nad fabrikom, između ostalog, upućen je prijedlog Upravi „Alumine“ za iniciranje postupka stečaja.

U namjeri očuvanja poslovanja fabrike i radnih mjesta, Upravni odbor fabrike je prihvatio upućene prijedloge, te uputio prijedlog za otvaranje stečaja nadležnom sudu. Teška odluka koju je Uprava donijela u ovom momentu predstavlja ključ za opstanak fabrike kakvu poznajemo.

Vjerujući u institucije Republike Srpske, Upravni odbor i menadžment „Alumine“ upućuje apel svim nadležnim organima da omoguće dalji nesmetan rad i razvoj fabrike, naročito imajući u vidu ekonomski i strateški značaj ovog privrednog giganta, kao i činjenicu da ovaj dug, a ni navedeni novčani iznos nikad nije stigao u Republiku Srpsku.

Imajući u vidu da kompanija sarađuje sa više od 1.000 dobavljača, ovakva situacija, bez sumnje, urušava godinama sticani kredibilitet i stvara neizvjesnost kod naših poslovnih saradnika, čime otežava normalno snabdijevanje fabrike. Naglašavamo da „Alumina“ zapošljava blizu 1.500 radnika i da se ove godine očekuje prihod od oko 300 miliona konvertibilnih maraka.

                                                                                                                  „Alumina“ d.o.o.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
712649583Unesite mišem ovo: 5167