Vaso i njegove koze

1

 

U jednoj našoj anketi Zoran Vasilić zvani Vaso na pitanje kako provodi ljeto rekao da je jedan dan na Drini, a drugi sa kozama. I stvarno, šetajući stazom prema Kula gradu vidjeli smo stado koza a zatim i njega kako leži u travi.

Koze su bile mirne, “takve su jer su site”, pojašnjava Vaso koji dok ih čuva, uživa u lijepoj prirodi, a vrijeme skraćuje, pretražujući telefonom, po internetu najnovije vijesti i dešavanja.

Zvorničanima je Vaso poznat kao košarkaš, a zatim i košarkaški trener, ali i po kozama i pčelama jer se bavi i pčelarstvom.

Na pitanja otkud koze kaže da ih je imao i prije rata, a čuva svoje i još jednog čovjeka. Sad ih ima dvadesetak i od njihovog mlijeka pravi sir i sirutku koja je zdrava i koja se dosta traži. Ima svoje stalne mušterije kojima nosi mlijeko i ostale kozje “proizvode”, a kaže da sira kao njegovog nema odavde do Berlina.

2

– Sve je zdravo, organsko, pasu travu po šumi, po cijeli dan smo vani. Koze su dobre, mirne, mogu i 12 godina da žive. Jariće prodajem,ponekad i neku kozu, ali uglavnom mlijeko, sir i sirutku koja je odlična za jetru. Ne treba ljudi po zdravlje da idu dalje, dovoljno je meni da se obrate, ma ja sam pravi narodni ljekar priča Vaso koji se često šali, i sa svoga ležaja, komada stiropora koji sa sobom, nosi, ne ustaje. A i što bi jer nigdje ne žuri, uveče pomuze mlijeko i onda ga svježeg raznosi onima koje ga naruče.

3
 

- Vaso je jedan zanimljiv, originalan lik. Sa njim se može o svemu razgovarati i ne ustručava se da iznese svoje mišljenje o mnogim pitanjima od politike, korone do stanja u zvorničkom sportu. Na koze se navikao, i one na njega, i prava je slika jednog modernog pastira, mada nas pomalo čude vunene čarape u po ljeta, ali imaju i one svoju svrhu i namjenu.

Naravno, kada ga sretnete u gradu u kome živi sa svojom porodicom nikada ne bi rekli da se bavi stočarstvom, ali Vaso je spojio ugodno sa korisnim i živi svoj život onako kako on želi.

Osim nekoliko fotografija prilikom neočekivanog susreta sa Vasom i kozama, zabilježili smo mobilnim telefonom, kratko, kako to izgleda, mada se zbog svega ni on ni koze nisu ni pomjerili, ni pozirali, već uobičajeno ponašali ...

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
427653819Unesite mišem ovo: 4419