Vatrogasci spasavaju životinje I zagorjele ručkove

50

 

Osim što gase požare i spasavaju ljudske živote, u opisu posla vatrogasaca česte su i nesvakidašnje intervencije.

Komandant Vatrogasne brigade Miroslav Malinić rekao je za “Glas Srpske” da nerijetko dobijaju neobične pozive u pomoć, a naglašava da je glavni zadatak vatrogasaca spasavanje života i imovine. Skoro svakodnevno dobijaju pozive da spase psa iz vode ili mačku sa drveta.

- Sjećam se da smo na Krčmaricama izvadili srndaća koji je upao u šaht. Jednom prilikom nas je pozvala uplašena majka koja je ostala na balkonu, jer je njen mališan zatvorio balkonska vrata, a ona nije mogla da mu objasni kako da ih otvori. Dešavalo se da nas zovu i zbog požara koji je izazvao zagorjeli ručak na šporetu - kaže Malinić.

Objasnio je da postoje različiti načini kako vatrogasci ulaze u kuću u takvim slučajevima, ali da je provaljivanje vrata posljednja opcija jer se trude da naprave što manju štetu. Osim brzine, glavni adut im je snalažljivost.

- Jednom nas je zvala uplašena baka čija je unuka tokom igrezaglavila prst u klupi. Kolega, koji je izašao na intervenciju, pitao je baku da li ima labelo za usne, kojim su namazali prst i izvukli ga a da ne sijeku klupu - ispričao je Malinić.

Nerijetko pomažu policajcima i medicinskim radnicima.

- Imali smo poziv da intervenišemo kada pomoć treba nepokretnim osobama koje su pale s kreveta. Radi se o gojaznim osobama koje je najčešće trebalo da prevezemo u zdravstvene ustanove - kazao je Malinić. Ipak, najviše puta su ih ove godine pozivali zbog požara u kontejnerima širom grada, čak više od 100 puta.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
485729613Unesite mišem ovo: 9877