Vesko Drljača: Bivši zvornički gimnazijalac-zamjenik premijera

5

 

Nastavljajući “priče” o uspješnim, bivšim učenicima zvorničke srednje škole, ovoga puta iz monografije “Tragom jednog stoljeća”  prenosimo tekst  o Vesku Drljači. Ovaj nekadašnji gimnazijalac sada je zamjenik premijera Federacije BiH i ministar rada i socijalne politike. I dok nemamo ni jednog ministra iz Zvornika u Vladi RS, eto imamo ga u Federaciji BiH.

Vesko Drljača rođen je 20. januara 1961. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zvorniku. Od 1981. do 1985. godine studirao i završio Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Radio je kao državni službenik na poslovima i zadacima upravnog rješavanja u drugom stepenu u Ministarstvu unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine, od februara 1987. do aprila 1985. godine. U Ministarstvu pravde i opšte uprave Bosne i Hercegovine radio je kao viši stručni saradnik za izradu i tumačenje propisa iz oblasti državljanstava i putnih isprava u periodu od 1996. do 1998. godine. 

Od juna 1998. do juna 2004. godine bio je viši stručni saradnik u Ministarstvu civilnih poslova BiH - Sektor za državljanstvo i putne isprave. Radni angažman nastavio je u Ministarstvu sigurnosti BiH gdje je u periodu 2004 - 2006. bio šef Odsjeka za koordinaciju i usklađivanje propisa u Sektoru za međunarodnu saradnju. 

Od juna 2006. godine obavlja dužnost sekretara Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini - FIPA. Za ministra rada i socijalne politike imenovan je krajem oktobra 2015. godine. Pored toga, trenutno vrši funkciju zamjenika premijera Federacije BiH. Glasovima čitalaca Nezavisnih novina Vesko Drljača je izabran za najboljeg ministra u Vladi Federacije BiH u 2018.godini 

 (Tragom jednog stoljeća”)
 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
425918673Unesite mišem ovo: 1543