VIDOJE LUKIĆ: SABORNI HRAM KAO KRUNA MOGA RADA

100

 

Nakon 40 godina i 40 dana  službovanja protojevrej stavrofor Vidoje Lukić, stariješina Sabornog hrama u Zvorniku otišao je u penziju.

Vjerni narod, odbornici, predstavnici grada i kolege priredile su mu dirljiv ispraćaj, sa puno emocija. I pokojom suzom jer nije lako nakon toliko godina službe otići u penziju. Ali kako kaže Lukić i oni, sveštena lica su kao i svi ostali radnici i stoga i oni odlaze u zasluženu penziju.

Lukić je rođen 1961. godine u selu Žljebac, opština Bratunac. Prije Zvornika kao mladi sveštenik služio je u mjestu Odžak kod Modriče i još nekim parohijama. U Zvornik dolazi na Markovdan 1992. godine  i u njemu ostaje sve do sada. Prvo je bio stariješina starog gradskog hrama, a od 2008. uporedo je vodio radove  na gradnji Saborne crkve. Od 2013 godine  je na njenom čelu. 

-To je kruna moje karijere, ono na šta sam posebno ponosan. Mada moram da napomenem da sam  pomogao  obnavljanje i nekih drugih crkava kao one u selu Gnionica kod Odžaka koja je bila porušena u ratu, kao i dosta radio na na duhovnom uzdizanju našeg naroda , priča proto Vidoje.

Kaže da se nije umorio, da se radovao svom poslu, naročito velikim praznicima poput Božića i Vaskrsa,  da popovi nikada zaista ne odlaze u penziju i da ćemo ga i dalje viđati u crkvi, da će pomagati u vršenju službe, ali opuštenije jer neće sve obaveze biti na njemu već mlađim kolegama.

дсдфд

- Iskreno sam dirnut i iznenađen oproštajem koji mi je priređen. Krili su to od mene, nisam o tome ništa znao, bilo je baš dirljivo, emotivno. Hvala svima koji su u njemu učestvovali.

Za uspomenu   mu je uručena umjetnička slika Sabornog hrama, sa  portretima njega i protinice.

Njihov sin Rastko krenuo je očevim stopama, a u penziji Lukuć će kaže više vremana  provoditi sa unucima jer od troje djece ima osmoro unučadi.

Umjesto Lukića stariješina Saborne crkve biće ubuduće Miloš Zekanović, a na njegovo mjesto u staroj gradskoj crkvi doći će prota Dragan Todorović iz Obudovca.

 

 

 

 

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
512879463Unesite mišem ovo: 4398