Više od 30 poslanika u Srpkoj ide na „bijeli hljeb“- među njima i dvije Zvorničanke iz SDS-a

1

 

Više od 30 poslanika odlazećeg saziva Narodne skupštine Republike Srpske po isteku mandata ima pravo na bijeli hljeb ili šestomjesečnu poslaničku od oko 3.000 maraka mjesečno, otkriva CAPITAL.

Od ukupno 46 profesionalnih poslanika, njih desetak je na opštim izborima 2. oktobra ponovo dobilo povjerenje birača i biće poslanici i u novom sazivu skupštine, a svi preostali, njih više od trideset, gotovo sigurno će iskoristiti pravo na bijeli hljeb i u narednih pola godine ležeći “potrbuške” primati poslaničku platu.

Za neto plate bivših poslanika, iz budžeta Srpske biće izdvojeno između 500.000 i 600.000 KM, a kada se na to dodaju pripadajući porezi i doprinosi, ispada da će za bijeli hljeb u narednih pola godine biti izdvojeno do milion maraka.

Najviše poslanika koji će narednih šest mjeseci biti na bijelom hljebu i u džep staviti po otprilike 18.000 KM dolazi iz stranke koja je imala najbrojniji poslanički klub – SNSD-a.

Od 12 profesionalnih poslanika ove stranke mandat su obnovili Igor Žunić, Denis Šulić i Nataša Radulović, dok pravo na bijeli hljeb imaju dosadašnji profesionalni poslanici Radovan Vuković, Ognjen Žmirić, Momčilo Antonić, Goran Jerinić, Mara Granula, Mijo Perkunić, Pero Petrović, Mladen Popović i Željka Stojičić.Momčilo Antonić jedan je od rijetkih koji neće uzeti bijeli hljeb.

Kada je riječ o dosadašnjim poslanicima najveće opozicione stranke, pravo na bijeli hljeb ima njih devet, među kojima su i trojica preletača.To su Željko Babić, Milan Tubin i Davor Šešić koji su poslanički mandat završili kao poslanici SP-a Petra Đokića.

Pored njih, to pravo imaju i dosadašnji šef kluba i njegov zamjenik Miladin Stanić i Nedeljko Glamočak, kao i poslanici Stevo Joksimović, Tomica Stojanović, Slađana Nikolić i rekorderka Nevenka Marilović koja je poslaničku zakletvu položila prije petnaestak dana, preciznije 26. oktobra i kao što je ranije objavio CAPITAL, odmah zasnovala stalni radni odnos kako bi po isteku 15-dnevnog poslaničkog mandata imala pravo na šestomjesečnu platu.

Pored dosadašnjeg šefa kluba poslanika DNS-a Duška Ivića, iz te stranke dolaze najstariji poslanik Dane Malešević (70) i najmlađi poslanik Aleksandar Glavaš (32) koji će u narednih šest mjeseci uživati po principu „alaj volim ovaj režim, kad svi rade, a ja ležim“ i za to vrijeme u džep staviti po otprilike 18.000 KM.

I šef kluba PDP-a Perica Bundalo ima pravo na bijeli hljeb,

Pravo na bijeli hljeb ima i Marinko Dragišić iz Ujedinjene Srpske, Risto Marić iz SP-a, Senad Bratić iz SDA, Savo Vulić iz SPS-a, kao i dosadašnji poslanici u Klub NDP-a i samostalni poslanici Krsto Jandrić, Budimir Balaban i Nataša Stevanović. Pravo na bijeli hljeb ima i dosadašnji predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović koji kako saznajemo, to pravo neće iskoristiti.

(Kapital)

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
875936142Unesite mišem ovo: 2399