Vito Panić – bivši nastavnik i odbornik

11

 

Vito Panić proveo je 41 godinu u prosvjeti, kao nastavnik, kako se tada zvalo, srpsko-hrtvatskog jezika. U Zvornik je došao nakon završetka školovanja i to iz okoline Loznice, i ovdje je ostao.

- Tada, u to vrijeme ministrarstvo prosvjete je raspoređivalo ko će gdje da radi. Iz Užica je te 1972. godine došla u Zvornik i sada pokojna Novka Popović sa kojom sam studirao.

Najvažniji zadatak bilo obrazovanje , opismenjavanje odraslih, naravno i djece. U prosvjeti, u školi, sam proveo sav radni vijek , a sada sam u penziji, priča Vito koji je jedno vrijeme bio i politički aktivan .

“Bio sam potpredsjednik opštinskog odbora Srpske radikalne stranke i odbornik u lokalnoj skupštini kada je to bilo iz ubjeđenja , a ne kao danas zbog para i interesa, jer nismo primali naknadu za naš rad”.

12

Vitu kao omiljenog nastavnika pamte mnoge generacije zvorničkih učenika kojima je predavao ili bio razredni stariješina. Na pitanje čega se on najviše sjeća iz nastave, kaže da je ponosan što je od mnogih učenika od koji su drugi bili digli ruke on uspio da napravi dobre đake i ljude.

- Naročito sam ponosan što sam jednu djevojčicu koja je zalutala u svijet droge uspio da izbavim iz te stranputice i izvedem na pravi put. Sada je odrasla žena, majka dvoje djece i često se čujemo, zahvalna je što sam joj pomogao kada joj je bilo najpotrebnije.

Panić pamti sve svoje učenike, interesuje se gdje su, šta rade, a najviše vremena sada posvećuje unuci koja završava prvi razred srednje medicinske škole. Pomaže joj da lakše savlada školsko gradivo, kao što je uvijek bio tu za svoje đake kada je trebalo.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
915634287Unesite mišem ovo: 8874