Vozi Miško

3

 

Piše: Mirjana Mićić

 

Priča mi jedna poznanica da je njen mlađi sin napustio posao u jednoj  ovdašnjoj fabrici i otišao da vozi kamion u inostranstvu. Bila mu mala plata, položio da vozi kamion i sada je u Italiji, kaže da je prezadovoljan primanjima. Mlad čovjek važno mu da dobro zaradi, a usput malo i svijeta obiđe, mada pitanje je šta i koliko uspije da od njega vidi  jer mu uglavnom život u vožnji i vozilu prođe. I čekanju na granicama, na carinskim terminalima,  jede gdje i ako stigne, tušira na benzinskim pumpama, a često u kamionu i prespava. Što bi rekli  kuća na točkovima.

I pored toga mnogi bi, poput njega, u kamiondžije, i mladi i oni stariji, raznih bivših zanimanja, pa i penzionisani policajci. ima i ekonomista i pravnika,  koji su se prihvatili volana jer može dobro da se zaradi.

Zbog masovnog odlaska profesionalnih vozača sa ovih naših prostora porasla je potreba za njima, pa ih traže na sve strane  i nude im sve i svašta , jer kako je krenulo neće ko imati da vozi autobuse i teretnjake kod nas.

Osim većih plata tamo, u inostranstvu dobijaju novije i ispravne kamione, a na kao ove “šklopocije“ što ih na našim putevima viđate.

Iako je to težak i naporan posao “para” je dobra, pa tako Zvorničani voze za Italijane, Mađare, Slovence i neke druge inostrane firme. Za nekoliko godina računaju uštediće nešto novca da bi mogli riješiti stambeno  ili neko drugo životno pitanje, jer ovdje gdje vlada korupcija, nepotizam, partokratija i ostale boljke našeg sistema i mentaliteta, slabo će im to uspjeti.

Zato: “Vozi Miško”, a ovi na vlasti koji nas “vozaju” godinama neka se zapitaju gdje ćemo i dokle sa njima stići i ko će nas sve na tom putu prestići ...

1 Comments

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
619578423Unesite mišem ovo: 8699