Zlatne vode – miris zove i prve trešnje

11

 

Komšije - novi i stari stanovnici

Ako vam je dosadila šetnja pored obale rijeke Drine, a volite boravak u lijepoj prirodi, onda - pravac Zlatne vode. Iz naselja Srpska Varoš produžite ulicom Sime Perića sve dok se vas noge nose, odnosno dok se ne umorite jer možete pješačiti kilometrima, a putu nigdje kraja. Sve do Snagova.

12

Kroz naselje Zlatne vode teče rječica Zlatica i možda je po njoj ono dobilo ime. U njemu dosta novih, velikih i lijepo uređenih kuća, ali i ruševina iz proteklog rata. Neke su obnovljene, pojedine se nude na prodaju, vidimo bašte sa povrćem, ljude koji su se vratili na svoja imanja. Ovdje ima dosta i Srba koji su izbjegli iz Ilijaša i drugih mjesta iz okoline Sarajeva i Zenice i tu napravili kuće, poput Boriše koji nam priča da naseljem svakodnevno prolazi dosta šetača, da uživaju u lijepoj prirodi, beru zovu ili prve trešnje pored puta. On se, kaže, sasvim navikao na novi kraj, lijepo mu je ovdje, a sa komšijama Bošnjacima ima korektan odnos.

ghhg

Srećemo dosta poznanika iz grada koji vole da šetaju ovim krajem, Većina dođe do spomen česme koju je sa sinovima, 1965. godine podigao Mujo Mehmedović Kokor, napiju se, osveže, odmore i vrate nazad. U blizini česme je raskrsnica čiji jedan krak vodi ka Kula gradu, a drugi do Snagova. Put asfaltiran, dušu dao za vožnju biciklom, tako da je mnogi za to i koriste.

-  U blizini je kuća taksista Tijanića, i dvije spomen česme zbog čije vode mnogi dođu iz daleka, sve je ovdje lijepo i zdravo, priča nam jedan poznanik koji skoro svakodnevno šeta ovim putem.

ghjg

Mnogi od nas i ne znaju šta se sve krije nekoliko kilometara od centra grada, koja
ljepota i divota. I što se tiče predivnih predjela, vode, ljekovitih trava, pogleda, disanja punim plućima i uživanja u slobodi i nesputanosti prirode. Jedino što utisak kvari su rijetki automobili koji upravo stoga, znajući da nema intenzivnijeg saobraćaja, jure punim gasom, predstavljajući opasnost za prolaznike koji zbog njih ne mogu opušteno da šetaju. Inače, odlično za šetnju, rekreaciju, vožnju bicikla, upoznavanje ljepota našeg grada i nekih njegovih dijelova koji čekaju da ih otkrijete i bolje upoznate.

                                                                                                                                     m.m.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
357612849Unesite mišem ovo: 5115