Zvornički Ivan Ivanović

50

 

I Zvornik ima Ivana Ivanovića. Nije u pitanju poznati novinar već obućar koga istina, sugrađani više znaju po nadimku Garo. Po nadimku i njegova radnja nosi ime, a jedan je od rijetkih preostalih obućara u gradu.

Priča da je sve počelo još prije 40 godina, kada je radio u fabrici glinice gdje je lijepio razne trake i obuću.

- Kada sam poslat u Minhen na obuku, dodatno sam savladao i naučio neke stvari
vezane za posao kojim se bavim. Posla ima, zimi više, nego ljeti što je i razumljivo, jer zimi se ona više haba. Najčešće donose obuću zbog promjene potpetica, pendžetiranja. Imam mašinu za šivenje, obradu kože, brušenje, ali samo popravljam, ne pravim obuću jer to niko do sada nije nije ni tražio, priča Ivan.

51

Radnja ispod robne kuće mala, jedva i on stane, ali kaže da se dobro u njoj snalazi.

Da je mlađi možda bi “uzeo” veći prostor, ovako ovaj mu odgovara. Vajka se da mladi neće da idu u obućare.

- Nije to lak posao, ruke uvijek zaprljane, ali za nas će vazda biti posla jer oduvjek je narod popravljao obuću da bi duže trajala, kaže Ivanović.

“Ako je patika skupa, kvalitetna, bolje je zalijepiti, zašiti nego neku novu jeftiniju
kupili”, pojašnjava Garo, koji je pričljiv, uvijek raspoložen za razgovor sa mušterijama, kao i ostalima koji navrate da ga pozdrave.

Kaže da je ova situacija oko korone ostavila traga i na njegov posao, ljudi manje dolaze i obuću donose, jer valjda manje i izlaze.

“Kako manje šetaju, obuća se slabije i haba pa duže traje”, kaža Garo, malo u šali više u zbilji. Vazda optimista, nasmijan uprkos tome što je posao opao, smatra da treba uvijek pozitivno misliti i dobrom se nadati pa će tako i biti. A, za mušterije ne brine, uvijek ih je bilo i biće, manje ili više.

Prokomentariši

Plain text

Zaštita
138942765Unesite mišem ovo: 3212